General contractor

From 2006 – 2015, WIBO Widmer GmbH was allowed to implement a two-phase project in Schindellegi. As a general contractor, she accompanied the building owner well in advance. With the vision, the planning, project planning, zone classification, clarifications and approvals with the authorities were initiated from the year 2000 and accompanied by the WIBO Widmer GmbH in close cooperation with the building owner. This resulted in 2 high-quality housing estates in cooperation with the architect Ivo Vesely and in Phase 2 with Jüg p. Hauenstein and Hans Diener. The magazine Building + living wrote a great report on this project:

  • Construction project Schindellegi

    General contractor WIBO Widmer GmbH

Construction project Schindellegi

Garden Architecture

  • Construction project Schindellegi

    General contractor WIBO Widmer GmbH

In Schindellegi, at 350 metres above Lake Zurich, the external spatial guides that make a mountain village think; The overstructure of the Sea Panorama. The staircase leading to the sky and the sloping lift are appealing. This runs below the staircase, so it is covered, but not a tunneled. Also Jürg P. Hauenstein and Hans Diener were not the first on the site; There was already a design plan. Unlike park architects, they do not benefit from virgin Land: The environment takes on an informal building with precious materials – reinforced even by the often subsequently supplemented self-construction. The settlement is literally cooped up. Only the hill crest is still vacant for the time being.

The architects react by creating their construction as garden architecture. It is characterised by walls covered with natural slates, diverse views, lateral intimate courtyards and wide-ranging, heavily green frontal terraces. With their classic railings, whose stakes are rotated by about 45 degrees, which makes them seem slimmer, they actually make the façade a garden fence, like the Factory editor 1964 Mutmasste.

Terrain shape and use determined the trapezoidal cut. The design plan defined the central positioning of the development and therefore the disposition of the apartments. To the west and east of the sloping lift and stairs dock the apartments. Originally three were planned, at the request of the owners on the west side the two upper floors were tied together to an apartment, so that there are now a total of five apartments. If it required a ceiling puncture for the vertical internal connection, the horizontal space structure is flexible due to the further separation of support and expansion grids.

Terrain shape and use determined the trapezoidal cut. The design plan defined the central positioning of the development and therefore the disposition of the apartments. To the west and east of the sloping lift and stairs dock the apartments. Originally three were planned, at the request of the owners on the west side the two upper floors were tied together to an apartment, so that there are now a total of five apartments. If it required a ceiling puncture for the vertical internal connection, the horizontal space structure is flexible due to the further separation of support and expansion grids.

In order to prevent the lower flats from sinking into the ground, which would have affected the view, the architects made use of the building Regulations of the municipality: this measures the height of buildings from the top of the garage. In order to gain height, Hauenstein and diner therefore planned the two-storey hall and Alimentierten with basement rooms – to curb the wear and tear of a huge, unused airspace.

The sea Panorama Schindellegi marks the extremes of the Terrace Building: in Schindellegi the terraces like Meliorationen and cultural buildings transform the slope. There are heavily orchestrated greenery over urban proportioned house gorges.

 

(Bericht von Rahel Hartmann Schweizer im Werk, Bauen + Wohnen Magazin.)

Do you want to know more?

If you have any questions, please contact us at 044 810 50 25.

en_USEnglish
de_DEGerman en_USEnglish